Tukevia palveluja, työtä ja edullisempaa asumista
9.4.2025

Alue- ja kuntavaaleissa palvelut on otettava takaisin omiin käsiin, jotta ne toimivat ihmisten, ei osakkeenomistajien, ehdoilla. Kunnalliset palvelut on jätetty pulaan ja ulkoistettu voittoa tavoitteleville yrityksille, mikä on johtanut palvelujen laadun heikkenemiseen ja kustannusten kasvuun. Hyvinvointialueiden sote- ja pelastuspalvelujen alirahoitus on käännettävä palvelujen todellista tarvetta vastaaviin resursseihin. Tämän tavoitteen eteen alueiden on yhdessä painostettava vahvasti hallitusta ja eduskuntaa sekä jätettävä tekemättä rahoituslain mukainen mahdoton alijäämän kattaminen.
Työpaikkoja ja parempaa työaikaa
Työtä ja elinvoimaa tarvitaan kaikissa kunnissa. Vahva aluepolitiikka tukee kuntien kautta paikallista elinkeinoelämää, luo uusia työpaikkoja ja palauttaa palvelut lähelle ihmisiä. Koko maan kattava infrastruktuuri, kuten liikenneväylät, joukkoliikenne ja nopeat verkkoyhteydet, on välttämätöntä. Näiden kehittämisen on oltava julkisen vallan vastuulla, ei yksityisten yritysten voitontavoittelun kohteena.
Jatkuvat leikkaukset ovat johtaneet vakituisten työpaikkojen katoon ja työttömyyden kasvuun. Hallitus ei tue kuntien rahoitustarpeita. Kuntien on paitsi vaadittava valtakunnallista suunnanmuutosta, myös otettava rohkea rooli työllistäjinä ja itsensä työllistävien tukemisessa. Kuntien tulee tuottaa palvelut itse ja tehdä sopimuksia yritysten kanssa, jotka kehittävät paikallisia toimitusketjuja, tarjoavat hyviä työpaikkoja ja pienentävät hiilijalanjälkeä.
Kuuden tunnin työpäivän kokeilut, tarvittaessa kahdessa tai useammassa vuorossa, ansiotasoa alentamatta on aloitettava nyt. Parempi työaika parantaa jaksamista, vähentää sairauspoissaoloja ja lisää työn tuottavuutta. Työn jakaminen oikeudenmukaisemmin kasvattaa tuloverokertymää ja tukee kuntien rahoitusta.
Huonot tietojärjestelmät ja jatkuvat leikkaukset johtavat edelleen ylikuormitukseen ja uupumukseen. Tämä on muutettava ja politiikan suunta on käännettävä kohti kuntatyöntekijöiden hyvinvointia, oikeudenmukaisia palkkoja ja osaamisen kehittämistä.
Asunto on välttämättömyys – ei etuoikeus
Asumisen kalleus ajaa ihmisiä epätoivoisiin tilanteisiin. Yhä useammat joutuvat valitsemaan lääkkeiden ja ruoan välillä. Vuokrat nousevat, ja hallitus leikkaa asumistukia, samalla kun sijoittajat tekevät voittoa ihmisten kodeilla. Tämä on kestämätöntä. Asunnottomuuden lisääntyminen, myös työssäkäyvien keskuudessa, on vakava varoitus yhteiskunnan tukirakenteiden heikkenemisestä. On aika palauttaa vuokrasääntely ja asettaa vuokrakatto, jotta asuminen on kaikkien saavutettavissa.
Kunnissa päätetään, rakennetaanko koteja vai markkinakuplia. Kuntien on otettava aktiivinen rooli asuntotuotannossa ja perustettava omia rakennusliikeitä varmistamaan kohtuuhintainen ja ympäristöystävällinen asuntotuotanto. Niiden on kaavoitettava riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja välttäen samalla alueiden eriytymistä. On myös ehdottomasti säilytettävä kaavoitusoikeus kunnilla ja kuunneltava asukkaiden ääntä.
Kunnille paremmat mahdollisuudet toimia
Kuntien rahoitusta on leikattu jo pitkään päätöksillä, joita ovat olleet tekemässä hallituksessa istuessaan vuorotellen kaikki eduskuntapuolueet. Ilman näitä valtionosuuksien leikkauksia kunnilla ei olisi nyt erityisiä talousongelmia. Samaan aikaan kuntien tehtäviä ja vastuita on lisätty.
Pääomatuloja on alettava verottaa kunnallisverotuksessa kuten muitakin tuloja. Tämä tuottaa kunnille noin 1,5–2 miljardia euroa vuodessa. Kuntien valtionosuuksia ja osuutta yhteisöveron tuotosta on lisättävä. Kunnallisvero on muutettava aidosti progressiiviseksi ja kunnallisveron perusvähennystä on korotettava tuntuvasti.
Kuntien taloutta voidaan ja pitää vahvistaa kehittämällä kunnallista liiketoimintaa. Kuntien on tuotettava peruspalvelut itse ja hylättävä kalliit yksityiset palvelut.
Varoja kuntapalveluihin ohjattavaksi löytyy myös ylisuurista asehankinnoista ja militarismista. SKP:n mielestä on järjetöntä käyttää jopa 30 miljardia euroa hävittäjiin, kun rahat voidaan kohdentaa peruspalveluiden parantamiseen ja toimeentulon turvaamiseen. Suomen ei tulisi osallistua militarismin kierteeseen, vaan edistää rauhaa ja kestävää kehitystä.
Sote- ja pelastuspalvelut kuntoon
Useiden hyvinvointialueiden rahoitusvaje uhkaa lakisääteisten tehtävien järjestämistä ja on vastoin perustuslakia. Sote- ja pelastuspalveluja vaivaa henkilöstöpula, mikä korjaantuisi palkkaamalla lisää henkilöstöä ja nostamalla palkkataso työn vaativuutta vastaavaksi. Mutta puutteellisen valtionrahoituksen takia hyvinvointialueilla ole varaa tarvittavan henkilöstön palkkaamiseen, työajan lyhentämiseen tai palkankorotuksiin.
Ongelmat on mahdollista ratkaista. Suomessa omaisuuteen ja siitä saatuihin tuottoihin kohdistuva verotus on keveämpää kuin EU-maissa keskimäärin. Ero on noin 4,5 miljardia euroa. Tämä ero tulee kuroa umpeen.
Hyvinvointialueilla tulee olla verotusoikeus. Se on toteutettava tulojen mukaan kiristyvällä progressiivisella verotuksella, joka ulotetaan koskemaan myös pääomatuloja.
Palveluiden järjestämisessä ei ole kyse vain rahasta. Kyse on perusoikeuksista, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta. Viime kädessä kyse on poliittisista valinnoista.
Äänestä SKP:n ehdokkaita alue- ja kuntavaaleissa omassa äänestyspaikassasi 13.4.!
SKP:n Uudenmaan piirikomitea
8.4.2025