Ponnistamme seuraaville puhujalavoille - kiitämme tuesta ja työstä vaaleissa!
14.4.2025

SKP:n Uudenmaan piirijärjestön puheenjohtaja Jiri Mäntysalon analyysia ja tunnelmia alue- ja kuntavaaleista sekä seuraavista askeleista.
"Ihan alkuun uutisena: SKP:n äänimäärät nousivat kolmella Uudenmaan hyvinvointialueella ja kuntavaaleissa Vantaalla! Lisäksi näissä vaaleissa meillä oli kuntavaalilista Tuusulassa, jota viime vaaleissa ei ollut. Tarkat luvut lopussa.
Kiitos jokaiselle SKP:tä alue- ja kuntavaaleissa äänestäneelle sekä vaalityötä tehneelle ja tukeneelle! Tuen antaminen radikaalille vasemmistolaiselle vaihtoehdolle on aina kannattava teko. SKP:tä äänestämällä et tue heikennyksiä julkisiin palveluihin ja turvallisuuteen tuovaa militarismia, huonoja kompromisseja, sopulinjaa palveluista ”säästämisen välttämättömyydestä” tai väitteitä tarvittavien muutosten ”mahdottomuudesta”. Sen sijaan kommunistit toimivat suoraselkäisesti periaatteen tovereina luokkataistelussa - aina hakien yhteistyötä muiden muutosten haluavien kanssa.
Kiitos Sinulle, joka lähdit SKP:n ehdokkaaksi alue- ja kuntavaaleissa! Teimme pirusti töitä pienillä resursseilla, ja mielestäni meillä oli hauskaa sekä tavoitimme ihmisiä hyvässä hengessä katukampanjoissa, vaalitapahtumissa ja somessa. Uudenmaan alueilla ja kunnissa meillä oli monia ensi kertaa ehdolla olleita tovereita, mikä on äärimmäisen arvokasta liikkeen jatkuvuuden kannalta. Ehdokkuus on historiallisen merkittävää. Olemme vielä marginaalissa, ja siksi onkin tärkeää, että rohkeasti kommunistina toimivia tovereita asettuu sitkeästi ehdolle. Ilman lähiajan aloitteidemme ja aatteen positiivisen näkyvyyden eteen toimivia aktiiveja emme voi onnistua pidemmän aikavälin tavoitteissa muuttaa systeemiä.
Toivottavasti ehdokaskokemus oli positiivinen ja innostaa mukaan myös seuraavissa vaaleissa ja kampanjoissa! Kaikenlaiset risut ja ruusut sekä omat vaaliarviot ovat tervetulleita. Toivon myös, että mahdollisesta vihapuheesta tai henkilökohtaisuuksiin menemisistä kampanjoissa voidaan niin halutessa puhua, jotta asiat eivät jää liikaa kaivelemaan mieltä.
Yleisestä vaalituloksesta
Hallituspolitiikka kuritti suoraan persuja, vaikka he itse koittavatkin selitellä rökeletappiotaan monilla muilla syillä. Kokoomus menetti aluevaaleissa hieman liikkuvia äänestäjiä, mutta kuten kaikissa vaaleissa, sillä on lojaali äänestäjäkunta, joka turvaa melko tasaisen kannatuksen. Eduskuntavasemmiston nousu oli äänestäjien odotettu kannanotto hallituspolitiikkaa vastaan, vaikka minkäänlaisia takuita alue- ja kuntapolitiikan muutoksista ei ole. Momentumia systeemin rajoissa pysyville muutoksille kuitenkin on, mikäli SDP:llä ja vasemmistoliitolla on rohkeutta toteuttaa alue- ja kuntapolitiikassa vasemmistolaista linjaa eivätkä hyvät tavoitteet vesity oikeiston lokakampanjoihin tai laihoihin kompromisseihin.
Kohtalonkysymys hyvinvointialueille ja kunnille on, ryhtyvätkö ne hyödyntämään omaa vaikuttamisen potentiaaliaan tulopuolen vahvistamiseksi ja käyttävätkö ne mahdollisuuksiaan korjata maan hallituksen virheitä paikallisesti. Politiikka on myös käytännössä vapautettava valtuustosaleista kaduille, työpaikoille ja naapurustoihin, jotta asukkaiden aidot vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon ja päätösten valmisteluun saadaan toteutumaan.
Joukkovoimaa ja ruohonjuuritason ääntä asukkailta ja järjestöistä tarvitaan, jotta valtuustoihin saadaan uusia aloitteita, rakennetaan ulkoparlamentaarisia kontakteja sekä voidaan tukea kannatettavia avauksia ja esityksiä.
Kommunistien tuloksesta
SKP:n valtakunnallinen äänimäärä aluevaaleissa oli 1988 ja kuntavaaleissa 1118. Viime aluevaaleihin nähden äänimäärä nousi 141 äänellä, viime kuntavaaleihin verrattuna ääniä lähti 955. Ääniin ei ole luonnollisesti laskettu yhteislistojen ääniä – Helsingin kuntavaaleissa SKP oli mukana hienolla Asukkaiden ääni -yhteislistalla, joka sai 1073 ääntä. Viime kuntavaaleissa SKP:llä oli 76 ehdokasta, nyt 41. Kuntia oli edustettuna viimeksi 22, nyt 19 (Helsinkiä ei laskettu viimeksikään, myös 2021 oli yhteislista).
SKP:tä äänestettiin reilusti enemmän aluevaaleissa. Tämä selittyy varmasti isoimmilta osin sillä, että aluevaaleissa meitä voitiin äänestää laajemmalla maantieteellisellä kattavuudella kuin kuntavaaleissa, kun alueet ovat laajempia. Sellaisissa kunnissa, joissa ei ollut SKP:n kuntavaaliehdokkaita, oli usein mahdollisuus äänestää SKP:n aluevaaliehdokkaita.
Ehdokkaiden määrä on suora vaikuttaja siihen, millainen äänimäärä listalla on. Ehdokashankintaan on eduskuntavaaleja 2027 varten otettava suunnitelmallisempia tavoitteita ehdokasmäärän suhteen matematiikkaa hyödyntäen – aiemmista vaalituloksista pystytään arvioimaan miten ehdokaslistojen koko ja monipuolisuus vaikuttaa äänestäjien tukeen.
Myös äänestysaktiivisuuden heikkous vähentää SKP:n potentiaalista kannatusta – monet meidän aloitteita kannattavat ja niistä hyötyvät jättävät äänestämättä.
Näissä vaaleissa emme onnistuneet palauttamaan kommunisteja valtuustoihin. Nyt emme tietenkään jää paikoillemme, vaan ponnistamme nämä kokemukset takataskussa uusiin kohtaamisiin katukampanjoissa, tapahtumissa ja sometyössämme! Vaalit ovat meille puhujalava ja nyt keskitymme ennen eduskuntavaaleja 2027 liittolaisuuksien rakentamiseen yhteistoiminnan aikaansaamiseksi, valtuustotyöskentelyn tarkkailuun ja vaikuttamiseen sekä erilaisiin muihin puhujalavoihin SKP:n profiilin nostamiseksi ja käytännön konkreettisten tavoitteidemme eteen.
Mitä Sinä sanoisit näistä vaaleista?"
Äänimäärämme Uudenmaan hyvinvointialueilla (suluissa viime aluevaalien 2022 äänimäärät)
Itä-Uusimaa 34 (55)
Keski-Uusimaa 85 (73)
Länsi-Uusimaa 242 (187)
Vantaa ja Kerava 223 (148)
Äänimäärämme Uudenmaan kunnissa (suluissa viime kuntavaalien 2021 äänimäärät)
Espoo 128 (152)
Karkkila 13 (14)
Lapinjärvi 4 (11)
Tuusula 22 (ei listaa vuonna 2021)
Vantaa 160 (132)
Luvut päivitetty tarkastuslaskennan jälkeen.