Kunnolliseen soteen löytyy varoja
11.3.2024
Kriittisen hoidon ja avunsaannin mahdollisuutta heikennetään palvelujen lakkauttamisella ja aliresurssoinnilla. Uudellamaalla HUS suunnittelee päivystysrinkien vähentämistä keskittämällä laajan, päivystysaikaisen leikkaustoiminnan käsittävän, päivystyksen kolmelle kampukselle. Lisäksi suppea päivystys ollaan keskittämässä viiteen sairaalaan. SKP:n Uudenmaan piirijärjestö muistuttaa, että palvelujen tilannetta olisi kuitenkin jo nyt mahdollista parantaa – mikäli päättäjiltä löytyisi siihen poliittista tahtoa.
HUSin viime vuoden tilikauden tulos päätyi reilu 110 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Samalla Orpon ja Purran sinimusta hallitus yrittää esittää, ettei sillä olisi ratkaisun avaimia käsissään hyvinkin nopealla aikataululla. Esimerkiksi hallituksen myöntämä yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksien 500 miljoonan lisärahoitus olisi voitu myöntää suoraan hyvinvointialueille helpottamaan yhä pahenevaa julkisen terveydenhuollon kriisiä.
Meillä on oikeus vaatia riittäviä palveluja. Heikentyvä sote ja perusoikeudet ei ole luonnonvoima tai välttämättömyys vaan tietoisilla eri hallitusten päätöksillä aiheutettu tilanne.
Meillä on oikeus vaatia riittäviä palveluja. Heikentyvä sote ja perusoikeudet ei ole luonnonvoima tai välttämättömyys vaan tietoisilla eri hallitusten päätöksillä aiheutettu tilanne. Hoito- ja hoiva-alojen veto- ja pitovoimaa heikennetään parhaillaankin esimerkiksi palkankorotusten vientimallin edistämisellä ja lakko-oikeuden rajoittamisilla. Myös lääkäreistä on pulaa, sillä vaikka lääkärien palkat ja työehdot onkin paremmat kuin hoitajilla, koulutusmääriä ei ole nostettu tarpeeksi. Jonoja, hoitovelkaa ja kansalaisten terveyseroja kasvattanutta julkisten sote-palvelujen aliresurssointia on jatkettu jo aivan liian pitkään.
Kuuluisa ”seinistä säästäminen” eli palvelujen keskittäminen ei poliitikkojen väitteistä huolimatta tarkoita laadun puolustamista vaan piteneviä matkoja palvelujen ääreen, alueellisen elinvoiman kuihtumista sekä pienten terveyskeskusten etujen, kuten potilaiden ja asiakkaiden tuntemisen, poistumista. Soten eriarvoistumisen ehkäisemiseksi nykyistä yksityisiin käsiin luovutettua työterveyshuoltojärjestelmää on tarkasteltava sekä työterveyspalveluita ryhdyttävä tarjoamaan julkisen sektorin toimesta.
Hälyttävää on myös työntekijöiden kuormitus ja väkivalta työpaikalla. 69 prosenttia hoitajista on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Ratkaisuja väkivallan torjumiseksi sekä työrauhan ja turvallisuuden lisäämiseksi on haettava yhdessä sote-alan ammattiliittojen kanssa, joilla on kattava käsitys työpaikkojen epäkohdista ja uhkista sekä asiantuntemusta toimiksi tilanteen korjaamiseen. Työn kuormituksen ja uupumisen vähentämiseksi esitämme HUSiin ja Uudenmaan hyvinvointialueille suunnitelmallisia paremman työajan kokeiluja, työajan lyhentämistä 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta.
SKP:n Uudenmaan piirijärjestö vaatii sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen kuntoon laittamista. Se voidaan toteuttaa vahvistamalla valtion budjetin tulopuolta muun muassa toteuttamalla oikeudenmukainen verouudistus, jonka avulla pääomiin ja sen tuottoihin kohdistuvia tuloja ryhdytään verottomaan reilusti sekä vähentämällä paisuvia asemenoja ja militarismia. Näemme myös, että hyvinvointialueille on säädettävä verotusoikeus taloudellisen vaikutusvallan lisäämiseksi - tämän verotuksen piirin otettava myös pääomatulot.